UratarinaPakkausteollisuus

EHS Manager Kati Havén edistää lähes 500 työntekijän turvallisuutta Wipakilla

Kati haluaa EHS Managerina panostaa kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen. Kun kaikki yli 500 työntekijää pääsee töistä turvallisesti kotiin, on Katin työ onnistunut.

”Hiljattain Valkeakosken tehtaallamme tuli täyteen 500 tapaturmatonta päivää”, kertoo EHS Manager Kati tyytyväisenä.

Kati aloitti EHS Managerina eli ympäristö- ja työsuojelupäällikkönä 2022, mutta Wipakille hän tuli 2003 valmistuttuaan muovitekniikan insinööriksi Lahden ammattikorkeakoulusta.

”Toimin aluksi Wipakilla Nastolassa ja sitten Biaxiksella Lahdessa tuotannonsuunnittelun tehtävissä. Muutaman vuoden jälkeen siirryin laatuinsinööriksi.”

Kati jatkoi tehtävässä 2019 vuoden loppuun asti, jolloin hän palasi Nastolaan turvallisuus- ja ympäristöinsinööriksi.

”Saman vuoden lopussa siirryin hoitamaan EHS Managerin tehtäviä esihenkilöni siirryttyä hoitamaan Nastolan painon laajennusprojektia. Projektin valmistuttua tehtäväni vakinaistettiin.”

Työssään Kati huolehtii, että turvalliset puitteet työnteolle toteutuvat niin, että puolentuhatta työntekijää voivat työpäivän jälkeen siirtyä kunnossa kotiin.

”Arvioimme riskejä yhdessä tuotanto-osastojen kanssa ja työsuojeluvaltuutetun kanssa, johdan työsuojelutoimikuntaa ja teen viranomaisraportointia. Parasta on miettiä konkreettisia ratkaisuja turvallisemman työympäristön saavuttamiseksi.”

Ei pikamatkalla vaan maratonilla

Nykyisestä tehtävästä Katilla ei ole kiire pois eikä hätäily muutenkaan kuulu turvallisuustyöhön.

”Turvallisuus vaatii pitkäjänteisyyttä, koska kehitystyö on jatkuvaa. Työni edistämisessä Wipakin avoin keskustelukulttuuri auttaa.”

Turvallisuuden kehittämistä tukee myös yli tehdasrajojen tapahtuva tiedonjako.

”Jaamme osaamistamme Euroopan ja Aasian eri toimipisteiden välillä niin palavereissa kuin chatissa, mikä on kullanarvoista.”

Työssä opittu ei unohdu vapaallakaan.

”Lapsenikin muistavat ohjeen ’Pysähdy, ajattele, toimi.’. Teemme yli 35 000 päätöstä päivässä. Siihen mahtuu monta turvallisuuteen liittyvää valintaa, joten kannattaa todella pysähtyä välillä.”

Kokonaisvaltaista turvallisuutta ajamassa

Katille sydämen asia on turvallisuus, jossa huomioidaan ihminen kokonaisuutena. Henkinen hyvinvointi vaikuttaa väistämättä turvallisuuteenkin.

”Pyrin olemaan helposti lähestyttävä ja kyselemään muiden kuulumisia. Wipakilla on onnistuttu rakentamaan hyvä työilmapiiri, mikä on meille kaikille tärkeää.”

Uraan turvallisuuden parissa Kati kannustaa monesta syystä.

”Yksikään päivä ei ole samanlainen ja turvallisuuden tärkeydestä johtuen monipuolisia työmahdollisuuksia riittää. Itselle Wipak on ollut oiva paikka kehittää omaa osaamista ja arvostan, että saan työskennellä perheyrityksessä.”