FRANKLY-Blogi | Elina Karjalainen | 23.12.2019

Pahisten pahis

Pahisten pahis

Niin yritysten kuten meistä jokaisen kuluttajana ja kansalaisena pitää yrittää elää ja toimia vastuullisesti, ympäristöä kunnioittaen ja toisiamme arvostaen. Jetfliten toimiala – liikeilmailu – ei ole kuuluisa ympäristöystävällisyydestä, ja olen joutunut useasti miettimään omaa kantaani tähän ja vastauksia minulle esitettyihin kysymyksiin.

Lentäminen ei ole ekoteko. Ilmailun osuus kaikista hiilidioksidipäästöistä on 2-3 %. Lentäminen ei ole vähentymässä, päinvastoin. Lentämisen ennakoidaan yli tuplaantuvan 8,2 miljardiin matkustajaan vuodessa seuraavien 20 vuoden aikana.

Lentokoneiden teknologia kehittyy jatkuvasti vähäpäästöisemmäksi, mutta lentomatkustamisen kysyntä kasvaa paljon nopeammin.

Entäpä sitten Jetflite? Mitä vähemmän koneessa on matkustajia, sitä suurempi on yhden matkustajan hiilijalanjälki. Matkustajiemme hiilijalanjälki on moninkertainen reittimatkustajiin verrattuna. Olemmeko me pahisten pahis?

Jetfliten lentoja ei voi verrata Finnairin reittilentoihin sen enempää kuin taksikyytejä ei voi verrata bussimatkoihin. Meidän palvelumme täyttää eri tarpeen. Muulla tavoin ei pääse Astanan kautta Nizni Novgorodiin ja sieltä Budapestiin kahdessa päivässä. Jos jossain on oltava juuri kello neljä, ei reittikone aina ole toimiva vaihtoehto. Onnettomuuteen joutunut potilas ei pääse kotiin turistiluokassa. Aivan kuten pinttyneimmänkin julkisen liikenteen kannattajan on tultava taksilla pikkujouluista kotiin, jos bussi ei kulje, näin myös liikelento voi olla ainoa vaihtoehto.

Meidän mahdollisuudet Jetflitellä pienentää ympäristöhaittoja on rajalliset. Jonain päivänä lentokoneet lentävät sähköllä tai vedyllä, mutta tämä päivä on vielä hyvin kaukana.

Biopolttoaineita on jo nyt, mutta niiden hinta on korkea ja tarjontaa on vähän. Saatavuuden parantuessa lähivuosina, iso osa kerosiinista alkaa korvautua uusiutuvista raaka-aineista valmistettavalla polttoaineella. Tämä tulee teknologian kehittymisen ohella vähentämään selvästi lentoliikenteen päästöjä, myös meillä.

Jetflite voi tehdä ja tekee operatiivisesti jo paljon. Voimme huolehtia siitä, että ruokaa ei mene roskiin lennoilta, kierrätämme hallissa kaiken kierrätettävän jätteen ja pienennämme hallien ja toimiston hiilijalanjälkeä. Lentoreitit voidaan suunnitella mahdollisimman optimaalisesti: jos lentomatka lyhenee, päästöt pienenevät.

Liikelentojen käyttäminen tarpeeseen ei ole epäeettistä tai arveluttavaa. Jokainen voi vähentää ja pohtia omaa hiilijalanjälkeään, mutta minkäänlaisen lentämisen tuomitseminen tai lopettaminen kokonaan ei ole realistista. Samahan pätee myös autoiluun, lihansyöntiin tai muovin täyskieltoon, myös näissä etsitään uusia ratkaisuja ja toiminatatapoja täyskielloin sijaan. Päästöjen pitää vähentyä, ja ne vähenevät lähivuosina teknologian kehittymisen ja fiksujen poliittisten päätösten myötä.

Elina Karjalainen

Toimitusjohtaja, Jetflite Oy
Linkedin
Marko Ihalainen

Sertifikaatti on kuluerä vai jotain muuta?

Satu Pahkala
Satu Pahkala

Miksi kukaan haluaisi blogata SDG-tavoitteista?

Uutisia eri puolilta Wihuria