FRANKLY-Blogi | Satu Pahkala | 30.6.2020

Miksi kukaan haluaisi blogata SDG-tavoitteista?

Satu Pahkala
Kestävän kehityksen tavoitteet

Näin ajattelin, kun lähdin miettimään tätä kirjoitusta. YK:n jäsenvaltioille suunnatut kestävän kehityksen tavoitteet (SDGs, Sustainable Development Goals) ovat viime vuosina löytäneet tiensä monien yritysten vastuullisuusraportteihin ja jopa strategiapöydille. Tavoitteiden päämääränä on äärimmäisen köyhyyden lopettaminen sekä ympäristön kannalta kestävän hyvinvoinnin varmistaminen. Mutta kuinka me Wihurilla voimme käytännössä edesauttaa näiden laajojen linjojen toteutumista? SDG:t ovat pakottaneet pohtimaan, miten niitä voisi aidosti sisällyttää oman yrityksensä toimintaan, eikä aihe ole kevyttä blogattavaa.

Värikkäät SDG-laatikot olivat totta kai alusta saakka mukana myös meidän viitekehyksessämme, kun aloimme laatia omaa Frankly Wihuri -vastuullisuuslinjaustamme. Mekin halusimme lähteä suosittuun laatikkoleikkiin, sillä vastuullisuusmateriaalia koristavat tutut neliöt tuovat katu-uskottavuutta alan piireissä. Pitkän ja tuskallisen tiivistämisen tuloksena tunnistimme kolme SDG-tavoitetta, joihin voimme eniten vaikuttaa, jotka ovat jo nyt merkittävässä roolissa liiketoiminnassamme sekä tukevat Frankly Wihuria.

SDG 8: Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja

Tätä tavoitetta työstämme Wihurilaiset- ja Juuret-teemojen kautta. Vahvistamme ja kehitämme vastuullisia toimintatapoja entisestään ja varmistamme niiden toteutumisen arjessamme.

Erityisesti kannustamme muodostamaan monimuotoisia ja yhteistyökykyisiä työyhteisöjä, joissa jokainen voi olla aidosti oma itsensä. Näin tuodaan esiin myös toisten parhaat puolet, mikä parhaimmillaan näkyy toisistamme huolehtimisena ja ylpeytenä yhdessä työskentelystä. Rehellisyys, toisten kunnioittaminen ja ihmisoikeudet ovat keskeinen osa arvojamme ja identiteettiämme.

Kasvu pienestä perheyrityksestä globaaliksi monialakonserniksi on tuonut mukanaan myös suuren vastuun hankintaketjuissa. On selvää, että odotamme kaikkien toimitusketjun kumppaniemme noudattavat oikeudenmukaisia työtapoja ja jakavan näkemyksemme vastuullisuudesta. Samalla meidän tulee varmistaa oman toimintamme läpinäkyvyys sekä huolehtia omista velvollisuuksistamme maailmankansalaisina.

Panostamme erityisesti siihen, että

  • Wihuri olisi turvallinen paikka työskennellä
  • meillä olisi tyytyväisiä ja motivoituneita työntekijöitä
  • toimitusketjumme ja toimittajamme olisivat vastuullisia.
SDG 12: Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys

Kumppanuus-teeman kautta lisäämme vastuullisten ja kestävien ratkaisujen määrää tuote- ja palveluvalikoimassamme. Kumppanuus on myös vastuullisuusajattelumme ytimessä: arvostamme pitkäaikaista ja kestävää yhteistyötä. Yhdessä asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneiden kanssa voimme löytää ratkaisuja hyvinkin vaikeisiin vastuullisuuskysymyksiin. Tästä esimerkkinä pakkausliiketoimintamme rohkea tavoite olla maailman ympäristöystävällisin joustopakkausyritys ja tarjota asiakkailleen turvallisia sekä kestäviä pakkauksia.

Panostamme erityisesti siihen, että

  • kaupallistamme vastuullisia pakkausratkaisuja pakkaustoimialallamme
  • vastuullisuus näkyy Metro-tukuissa läpi tuotetarjonnan
  • Metron oma merkki -tuotteiden riskiraaka-aineet on 100-prosenttisesti varmistettu.
SDG 13: Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan

Planeettamme-teema pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen. Haluamme vähentää oman toimintamme negatiivisia ympäristövaikutuksia, parantamaan resurssitehokkuutta ja pienentämään jalanjälkeämme. Tavoitteenamme on kiinnittää erityistä huomiota energiatehokkuuteen, vähentää päästöjä ja pyrkiä nollahukkaan. Liiketoimintamme pitää antaa enemmän kuin ottaa.

Panostamme erityisesti siihen, että

  • lisäämme uusiutuvan energian käyttöä fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi
  • parannamme energiatehokkuutta 10 % vuoteen 2025 mennessä
  • vähennämme jätteiden määrää ja parannamme kierrätystä.
SDG:t ovat vastuullisuuden ydinajattelua

YK:n jäsenvaltioille suunnatuista sanamuodoista huolimatta SDG:t ovat loppujen lopuksi arkisen tekemisen peruskauraa. Maapallo ei kestä enää jatkuvaa riistoa, vaan yrityksen liiketoiminnan on tehtävä hyvää voidakseen itse paremmin. Se, että kestävän kehityksen tavoitteet eivät pureksimatta solahda Wihurin vastuullisuusmalliin sekä liiketoimintaan, ei tarkoita sitä, että niitä ei sinne tarvitse jumpata. Me yrityksenä hoidamme osamme – ja bloggaamme siitä avoimesti.

Satu Pahkala

Satu Pahkala

Corporate Responsibility Director
Vastuullisuuden moniottelija, joka nuuskii vastuullisuustrendejä, sparrailee ja auttaa wihurilaisia rakentamaan parempaa huomista. Tunnetaan myös mama-franklynä, joten nappaa hihasta, jos on vastuullisuuteen liittyvä ajatuksia tai tekoja.
Linkedin
Marko Ihalainen

Sertifikaatti on kuluerä vai jotain muuta?

Pauliina Rannikko
Pauliina Rannikko

Korona – onko se sittenkin mahdollisuus?