FRANKLY-Blogi | Pauliina Rannikko | 12.5.2020

Korona – onko se sittenkin mahdollisuus?

Pauliina Rannikko
Wihurin logo

Uusi vuosi, uudet kujeet – näin moni meistä ajatteli, kun vuosi 2019 vaihtui vuoteen 2020. Joulukuussa 2019 Kiinan Wuhanissa aktivoitunut koronavirus SARS-CoV-2 oli Suomesta katsottuna vielä kaukana, ja emme osanneet villeimmissä kuvitelmissammekaan arvata, millaiset mittasuhteet maailmantaloudelle ja ihmisten liikkuvuudelle tuo tuntematon virus saa aikaan. Vaikutukset ovat olleet mittavia: valtiot sulkivat rajojaan, matkustus pysähtyi liki seinään, kokoontumisia rajoitettiin, koulut ja päiväkodit käytännössä suljettiin ja ikäihmiset määrättiin vapaaehtoiseen kotikaranteeniin. Monilla työpaikoilla, myös osin Wipakilla, työn tekemisen tavat muuttuivat.

Maailma on totisesti muuttunut ja me Wipakilla sen mukana. Toimialamme ja muovi materiaalina muuttuivat liki yhdessä yössä pahiksesta hyvikseksi. Kaupoissa myytävien pakattujen ja sen myötä turvalliseksi koettujen elintarvikkeiden menekki lähti nousuun, ja myös Wipakin Health-liiketoiminnassa on nähty kasvua tiettyjen pakkausten kysynnässä. Me olemme pystyneet toimimaan luotettavana kumppanina asiakkaillemme ja olemme saaneet myös mahdollisuuden innovoida uutta. Emme aikaisemmin ole valmistaneet kasvovisiirejä emmekä suojapukuja, mutta nämäkin onnistuivat, kun tarvetta ilmeni!

Wipakin strategian yksi kulmakivistä, Safety First, on ollut meillä myös näissä poikkeusoloissa keskiössä.

Ensisijaisena tavoitteenamme on ollut varmistaa henkilöstöllemme turvallinen työympäristö tuotannossa, logistiikassa ja muissa toiminnoissa, joissa etätyöskentely ei ole mahdollista. Olemme onnistuneet tässä hienosti. Työntekijöiden kohtaamisia on minimoitu, hygieniaan kiinnitetään todella voimakkaasti huomiota ja turvaväleistä pidetään niin hyvin huolta kuin se vain on mahdollista.

Toimistohenkilöstö kaikissa Wipakin toimipisteissä on siirtynyt pääsääntöisesti etätyöhön joko kokonaan tai osa-aikaisesti, ja tämä on ollut monelle wipaklaiselle uusi kokemus ja mahdollisuus. Etätyötä tekeville suunnatun kyselyn tuloksista ilmenee, että etätyö on pääsääntöisesti ollut positiivinen kokemus. Pitkäkestoisen etätyön suurimmat ongelmat ovat olleet kotitoimiston internetyhteydet ja työergonomia. Ergonomian haasteisiin olemme pyrkineet vastaamaan antamalla mahdollisuuden lainata kotiin toimistossa työntekijän käytössä olevia työvälineitä, kuten tuolin, näytön ja näppäimistön. Wihurin ja Wipakin IT-ympäristön päivitys on mahdollistanut sen, että olemme siirtyneet käyttämään videoyhteyksiä kokouksissamme, ja kyllä työkaverin kohtaaminen, vaikkakin sitten vain videon välityksellä, on tuntunut todella mukavalta. Meille on myös muodostunut uusia käytäntöjä. Useissa tiimeissä on virtuaalisia aamukahveja, Wipak UK:ssa on järjestetty virtuaalista aamuvisaa ja Wipak Gryspeertissä on muistettu kollegoiden syntymäpäiviä.

Matkustaminen, joka saattoi olla normi monille, pysähtyi pandemian vuoksi täydellisesti. Tämä uusi tilanne on antanut aikaa pohtia, onko kaikki matkustaminen tarpeellista ja miten kohtaamme asiakkaitamme jatkossa. Koronan jälkeisessä maailmassa matkustus tulee vähenemään suurella todennäköisyydellä merkittävästi. Tulevaisuus tulee vaatimaan meiltä uusia taitoja, ja haluamme vastata myös tähän haasteeseen. Suunnitteilla on vielä ennen kesälomakautta toteutettava virtuaalisen myyntityön koulutus myynnin henkilöstöllemme – ja kuten arvata saattaa, koulutuskin toteutetaan virtuaalisesti!

Vaikeat ajat ovat äärimmäinen testi yrityksen henkilöstön solidaarisuudelle ja yhteenkuuluvuudelle, ja tässä testissä Wipak on selkeä voittaja.

Kriisin alkuvaiheessa Euroopan yksikkömme pystyivät toimittamaan hengityssuojaimia Kiinaan, ja kun tilanne kääntyi, Kiinan yksikkömme pystyi vastaavasti auttamaan eurooppalaisia yksiköitämme. Tämä on yksi tarina, ja tällaisia tarinoita on paljon lisää. Wipakin työntekijät tehtailla ja kotitoimistoissa ovat venyneet huippusuorituksiin sen varmistamiseksi, että tuotanto voi jatkua keskeytyksittä.

COVID-19-tauti on todella vakava, ja se on aiheuttanut ja aiheuttaa vielä pitkään paljon inhimillistä kärsimystä maailmanlaajuisesti. Pandemia tulee muuttamaan maailmaa ja näemme tässä muutoksessa – tulevassa ”uudessa normaalissa” – myös paljon mahdollisuuksia, joita pyrimme ketterästi hyödyntämään.

Pysykää terveinä 💚

Pauliina Rannikko

Pauliina Rannikko

General Counsel and HR Director
Linkedin
Marko Ihalainen

Sertifikaatti on kuluerä vai jotain muuta?

Satu Pahkala
Satu Pahkala

Miksi kukaan haluaisi blogata SDG-tavoitteista?